5 maart 2020
Tweedaagse opleiding | 5 en 12 maart 2020 | Woudschoten, Zeist

Coachen in de Zelforganisatie

Leiding aan zelforganiserende teams in de praktijk

Coachen in de Zelforganisatie

Leiding aan zelforganiserende teams in de praktijk
5 maart 2020
Woudschoten, Zeist
Details

Hoe wijst u uw team de weg in zelforganisatie?
Als manager nam u altijd de beslissingen...In een zelforganisatie doen medewerkers dat zelf. Uw rol wordt er een op afstand en u wordt coach of u stelt een coach aan. Wat betekent dit voor uw taken en rol in de praktijk? Hoe geeft u richting en stelt u grenzen? Wat moet u vasthouden en wat moet u loslaten?

Voorheen stuurde u op:                  

   ⇒ kosten                                            
    afspraken                                       
   ⇒ en protocollen                                 

Nu moet u er voor zorgen dat uw teamleden:

 zelf nadenken
 beslissen
 en verantwoordelijkheid nemen

 

Stemcoach Alex Boon: houdt u een spiegel voor en laat u ervaren hoe u zelf overkomt in uw manier van coachen     Leiderschapsexpert Jan de Vuijst: leert u drijfveren herkennen en persoonlijk leiderschap stimuleren Psycholoog en coach Elise van Doorne: oefent essentiële vragen en gedragingen met u die hierbij helpen
 

Paradoxaal genoeg vraagt zelforganisatie juist om meer ‘sturing’ dan voorheen
U moet uw medewerkers de weg wijzen in belangrijke thema’s zoals kwaliteit, eigen regie en vakmanschap en ervoor zorgen dat hun intrinsieke motivatie positief wordt gestimuleerd. Maar hoe beïnvloedt u deze zogenaamde ‘onderstroom’ bij uw teamleden zodat zij zelf de beoogde resultaten behalen? Dit vergt iets van de houding en gedrag van zowel u als uw medewerkers.

 
Tijdens de tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie krijgt u van onze gecertificeerde coaches, in kleine setting, een gedegen voorbereiding op deze nieuwe managementrol. 
Bekijk het programma van 5 en 12 maart 2020 >>
 

Door middel van theorie, praktijkvoorbeelden en rollenspellen leert u:

  • Wat de fases en de valkuilen zijn van zelforganiserende teams en uw veranderde rol daarin
  • Hoe u met uw teams werkafspraken maakt en besluiten neemt
  • Met welke onderscheidende vragen u intrinsieke motivatie kunt beïnvloeden
  • Hoe u zelforganisatie en persoonlijk leiderschap van uw teamleden kunt stimuleren
  • Hoe u empatische coachingstechnieken inzet om conflicten om te buigen tot iets positiefs
 
 
 
Bekijk het programma van de tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie en meld u aan
Lees meer +
Dag 1
Donderdag 5 maart 2020
Onder leiding van Jan de Vuijst (Docent leiderschap) en Elise van Doorne (Organisatie- en arbeidspsycholoog en coach)
 
09.00   Ontvangst met koffie en thee
     
09.30    Opening en uitleg van de dag
   

Het oefenen van praktijkvoorbeelden staat in deze opleiding centraal. Daarnaast krijgt u theorie, vaardigheden en technieken aangereikt die u helpen om te gaan met de belangrijkste valkuilen uit de praktijk.

    Rode draad: Hoe beïnvloedt u het gedrag van uw teamleden zodat zij de resultaten behalen
     
10.15  

Hoe voorkomt u een slechte start? Fases en onderliggende weerstand

   

In welke mate zijn uw teams zelforganiserend? Waar lopen teams in de praktijk in fases tegenaan? Moet iedere teamleider coach worden? Wat zijn pseudoteams en welke instrumenten helpen u om te gaan met onderliggende weerstanden?

   

Ter illustratie​: U als coach geeft meer ruimte, en dacht dat dat ook was wat de werkvloer had gevraagd, maar de hakken gaan meteen in het zand. Hoe kan dat? En hoe krijgt u uw medewerkers zo ver dat ze wíllen ‘zelforganiseren’?

     
11.15   Koffie- en theepauze
     
11.30  

De bovenstroom: werkafspraken maken en besluiten nemen

   

Hoe ontwikkelt u een zelforganiserend team? Welke kaders moeten er zijn om het team optimaal te laten functioneren? Wie stelt de kaders en hoe? ‘Hebben we een begroting nodig? Hoe vaak vergaderen we? Hoe richten we werkoverleggen in? Wat als iemand niet goed functioneert?’

   

Ter illustratie​Een medewerker valt uit en uw team moet zelf de zondag inroosteren. Hoe begeleidt u het proces als niemand zich aanbiedt?

     
12.45   Lunch
     
13.45   De nieuwe rol van leidinggevende van zelforganiserende teams
   

Als manager nam u altijd de beslissingen. In een zelforganisatie doen medewerkers dat zelf. Uw rol wordt er een op afstand en u wordt coach of u stelt een coach aan. Wat betekent dit voor uw taken en rol in de praktijk? Hoe geeft u richting en stelt u grenzen? Hoe laat u het team zelf sturen? Wat moet u vasthouden en wat moet u loslaten?

   

Ter illustratie​Uw team mag € 10.000,- minder uit te geven dit jaar. Hoe kunt u eraan bijdragen dat uw team het budget opstelt, bewaakt en de besparingen realiseert?

     
15.00   Koffie- en theepauze
     
15.15   De onderstroom: drijfveren herkennen en het belang van empathie
   

Zorgmedewerkers kiezen bewust voor dit vak. Maar soms zijn ze inspiratie kwijt, moe of teleurgesteld. Dan helpt het om op zoek te gaan naar waarom je dit werk doet. Hoe kunt u hierbij de juiste vragen stellen en inspiratie ophalen bij uw mensen?

   

Ter illustratie​: u heeft het verhaal van de verandering oprecht en geduldig nu al drie keer uitgelegd, maar de boodschap lijkt maar niet binnen te komen op de werkvloer, in uw team. Kennelijk werkt het zo niet, maar hoe dan wel?​

     
16.30   Afsluiting, borrel en mogelijkheid om te netwerken
     
    Bekijk het programma van de tweede dag op donderdag 12 maart 2020.
Lees meer +
Dag 2
Donderdag 12 maart 2020
Onder leiding van Elise van Doorne (Organisatie- en arbeidspsycholoog en coach) en Alex Boon (Stemdocent en presentatietrainer)
     

09.00

 

Ontvangst met koffie en thee

     
09.30    Terugkoppeling op dag 1 en korte uiteenzetting van dag 2
   

Vandaag gaat u nog meer oefenen en leert u in kleine groepen coachende technieken die u helpen leiding te geven aan zelforganiserende teams.

     
10.00  

In een carrousel oefent u essentiële vragen en gedragingen die helpen bij ‘empathisch coachen’

   

Uw medewerkers moeten zélf de juiste keuzes maken. Het gaat niet om hoe u dat doet, want trucjes werken niet. U moet wel weten wat u belangrijk vindt en dit benoemen en bevragen.

   

Rollenspel voorbeeld: Hoe kunt u intrinsieke motivatie beïnvloeden op basis van onderscheidende vragen? Hoe helpt feedback uw medewerkers hun eigen keuzes te maken? Wanneer staat u fouten toe en wanneer grijpt u in?

     
   

Hoe zit het met uw eigen onderstroom?

   

U maakt een afspraak, en krijgt als antwoord ‘ja’, maar u voelt ‘nee’. Wat gebeurt hier? Hoe zit het met uw zelfreflectie? Wat vindt ù belangrijk? Wat zijn ùw drijfveren? 

   

Rollenspel voorbeeld: Uw teamleden hebben een project uitgevoerd op een manier die in uw ogen niet handig is. Wat doet u? En wat gaat u anders doen zodat het team het anders gaat doen? ​

     
    Lunch
     
    Hoe stimuleert u persoonlijk leiderschap bij uw medewerkers?
   

Krachtig persoonlijk leiderschap vraagt dat iemand bewust de leiding neemt over het inzetten van zijn of haar kwaliteiten, ze inzet wanneer dit effectief is en ze achter houdt wanneer ze niet bijdragen aan het realiseren van de doelen.

   

Rollenspel voorbeeld: Hoe krijgt u uw medewerkers uit de reactieve modus? Hoe kunt u medewerkers overtuigen hun eigen kwaliteiten optimaal te benutten?

     
    Hoe gaat u om met conflicten en weerstand in de zelforganisatie? 
   

In de zelforganisatie worden teams niet gedreven door regels, maar gaan met elkaar in discussie en met u om hun doel te bereiken. Dit kan soms leiden tot conflicten. 

   

Rollenspel voorbeeld: Ongelijkwaardigheid in een team kan tot scheve gezichten leiden. Wat als er bijvoorbeeld taken blijven liggen in het team omdat iedereen werk doorschuift naar de ‘specialist’? Hoe kunt u dan de geleerde technieken van het ‘empathisch coachen' inzetten om conflicten om te buigen tot iets positiefs?  

     
16.00   Opstellen actieplan voor na de tweedaagse opleiding
     
16.30   Afsluiting, borrel en mogelijkheid om te netwerken
     
Lees meer +
Sprekers

Jan de Vuijst is een van dé experts in Nederland op het gebied van leiderschap met een berg aan ervaring in management en zorg. Het beïnvloeden van mensen blijkt in de praktijk best ingewikkeld te zijn. Op een inspirerende manier gaat De Vuijst en zijn team van zorgvuldig geselecteerde coaches 2 dagen met u de diepte in. Samen met hen werkt u aan zaken als empathie, zelfreflectie en intuïtie, maar ook aan strak orde handhaven en omgaan met weerstand. Dat gebeurt in een kleine setting van maximaal 35 deelnemers waarbij u in kleine groepjes werkt aan casuïstiek en rollenspellen.

     

Jan de Vuijst Elise van Doorne Alex Boon
Lees meer +
Prijs & Informatie
Datum en locatie: 

Donderdag 5 en 12 maart 2020

Woudschoten
Woudenbergseweg 54
3707 HX Zeist (routebeschrijving)

Prijs en voorwaarden: 

€ 1.399,- per persoon (btw vrij) 

Deelname is inclusief het boek 'Professioneel adviseren' door Jan de Vuijst t.w.v. € 60,85.

Doelgroep
Bestuurders, managers, leidinggevenden, professionals en overige geïnteresseerden in de volgende branches en sectoren: gezondheidszorg, zorg en welzijn, publieke sector, gemeentes, politiek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

CRKBO geregistreerd
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Lees meer over de CRKBO registratie.

Studiebelasting
De tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie staat gelijk aan een studiebelasting van 12 uur.

Aanmelden: 

Schrijf u gemakkelijk in via het inschrijfformulier. Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 - 638 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl.

Voor inhoudelijke vragen neemt u contact op met Hellen Dankers (Portfoliomanager) via hellen.dankers@bsl.nl of vul het intersseformulier in. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op. 

Annuleringsvoorwaarden: 

Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken. 

Lees meer +