20 september 2019
Congres | De Utrechtse Stadsvrijheid, Utrecht

De zin en onzin van agile werken in de zorg

Wat werkt wel, wat werkt niet en waarom?

De zin en onzin van agile werken in de zorg

Wat werkt wel, wat werkt niet en waarom?
20 september 2019
De Utrechtse Stadsvrijheid, Utrecht
Details
Wat werkt wel, wat werkt niet en waarom?
 
Na banken, gemeentes en zelfs het onderwijs stappen ook veel zorgorganisaties over op een agile aanpak. Voornaamste redenen: de voortdurende verandering van klantbehoeftes, een toenemend tekort aan mensen en middelen en de behoefte om zorgprocessen te versimpelen, versnellen en verbeteren. 
 
Maar wat bedoelen we eigenlijk met agile organiseren? Op welke manier past het bij de zorg? Hoe kan het agile gedachtengoed bijdragen aan de verbetering van uw zorgprocessen? Welke agile elementen moet u wel en vooral niet inzetten om antwoord te krijgen op complexe zorgvragen? 
 
Bekijk het programma >>
 
Om agile succesvol in te voeren is een mentaliteitsverandering nodig. Daarvoor moet u weten wat agile organiseren u kan brengen, en welke werkwijzen bij uw organisatie passen.
 
Tijdens dit congres delen experts en praktijkdeskundigen hun kennis over de zin en onzin van agile werken en krijgt u concrete tips uit de praktijk. Laat u verrassen, doe inzichten op en kom experimenteren!
 
De toegevoegde waarde van
agile werken voor de zorg
Complexe problemen zo
simpel mogelijk oplossen
De zin en onzin van agile werken:
wat en waarom?
Naar een continue verbetercultuur
met een ‘agile mindset’

Petra van Zeeland,
Partner bij Morgens
Kjeld Aij,
Directeur Chirurgische en
Operatieve Divisie, Amsterdam UMC
Rini van Solingen,
Agile expert
Nienke van de Hoef
Co-founder en Agile Coach Organize Agile 
 

U leert:

•    Processen versimpelen met slimme organisatievormen 
•    Welke elementen van agile werken bijdragen aan het leveren van goede zorg
•    Het kweken van agile gedrag en een agile mentaliteit
•    Hoe zelforganiserende teams worden versterkt door agile samenwerken

 
Meld u vandaag nog aan voor het congres en ontdek hoe agile werken uw organisatie verder kan helpen!
Lees meer +
Programma
Vrijdag 20 september 2019
 
09.00   Ontvangst met koffie en thee
     
09.30    INTERACTIEVE DAGSTART door dagvoorzitter Nienke van de Hoef
    Waar staan we met agile werken in de zorg? Wat zijn de voorwaarden om het succesvol te introduceren? En hoe krijgen we het agile gedachtengoed een stap verder in de zorg?
Scrum-master Nienke van de Hoef, Co-founder en Agile Coach, Organize Agile en expert op het gebied van agile transformaties in een non-IT omgeving
     
09.50   De zin en onzin van agile werken: wat en waarom?
   

Wat is agile eigenlijk? Waarom is iedereen er mee bezig? En waarom zouden zorgorganisaties ook agile moeten zijn? Rini van Solingen is dé agile expert van Nederland en kan als geen ander de essentie van agile duiden. Agile gaat in zijn ogen niet over het invoeren van een methode, maar over een verandering van houding, gedrag en mentaliteit. En dat heeft consequenties voor de manier waarop u samen nadenkt en samenwerkt. Aan de hand van voorbeelden en oefeningen laat Van Solingen zien hoe u ingesleten patronen doorbreekt en de omslag maakt naar een nieuwe denk- en werkwijze. 
Rini van Solingen, agile expert en auteur van diverse managementboeken over agile

     
10.40   Ochtendbreak
     
11.00  

De toegevoegde waarde van agile werken voor de zorg

   

Eigenlijk zou u elke dag bezig willen zijn met het verbeteren en leveren van de allerbeste zorg voor uw klanten. Maar in de praktijk regeert ‘de waan van de dag’ en is er te weinig tijd is om significant te verbeteren, laat staan te innoveren. Met meer dan 14 jaar ervaring in de zorg weet Petra van Zeeland hoe lastig het is om innovatief te zijn in het huidige systeem, met de beperkte middelen die er zijn. Zij laat zien welke elementen van agile organiseren wel en niet goed toepasbaar zijn in uw organisatie en bedrijfsvoering. U krijgt de do’s en don’ts bij het vertalen van de theorie naar uw situatie, zodat u morgen aan de slag kunt.
Petra van Zeeland, Partner bij Morgens, voorheen organisatieadviseur, programmamanager en manager van de Patiënt & Zorgadministratie bij het Erasmus MC in Rotterdam

     
11.45   INTERACTIEVE PRAKTIJKCASES
   

Ervaringen met agile werken in drie sectoren: kies uw specifieke case. Welke instellingen die agile werken hebben daar succes mee, wat werkt wel, wat werkt niet en waarom?

     
    A:     Grip krijgen op grote en complexe projecten in het ziekenhuis met Agile
Hoe kun je binnen traditionele langdurige complexe projecten grip krijgen op het project en inspelen op tussentijdse veranderingen en de wensen van de opdrachtgever? Bij het UMC Utrecht werd voor de nierpatiënten een ‘zorgpadeigenaar’ aangesteld die verantwoordelijk is voor het zorgproduct. Waarom is er gekozen voor  de combinatie van Lean en Agile werken? Hoe heeft deze manier van Agile werken ervoor gezorgd maximale waarde in de zorg voor de patiënt te creëren en continu bij te dragen aan het verbeteren van het zorgpad? Wat zijn concrete tips en trucs?
Femke Molenaar, Nefroloog en en Sanne Bosman, Verpleegkundig Specialist, Peter Baan, procesverbeteraar, UMC Utrecht
     
    B:     Succesfactoren bij het agile ontwerpen van een nieuw integraal zorgconcept 
In het havengebied van Rotterdam is een nieuw zorgconcept ontwikkeld: gespecialiseerde zorg voor ouderen over domeinen heen, met positieve gezondheid als uitgangspunt. Bij het ontwerp en de implementatie van dit plan is gekozen voor agile methodes en met name voor scrumtechnieken. Fimke Wiersma, programmamanager van deze nieuwe samenwerkingsvorm, is enorm enthousiast over agile werken, met name over de kracht van het kortcyclisch ontwikkelen en bijstellen in de praktijk. Zij vertelt waarom agile zo goed past bij dit concept, en laat zien onder welke voorwaarden u agile elementen kunt implementeren in uw organisatie. U komt er zelf achter wat voor u werkt: to scrum or not to scrum?
Fimke Wiersma, Programmamanager Havenue, centrum voor ouderen, Rotterdam en Mathijs Kelder, scrummaster Havenue 
     
    C: Hoe verlaagt u regeldruk in de langdurige zorg met agile schrapsessies?
Roelant van Zevenbergen houdt zich bezig met schrapsessies in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg, waarbij hij scrumtechnieken inzet om regeldruk te verlagen. Hij denkt dat meer zorgorganisaties zouden moeten kiezen voor een agile aanpak om inhoudelijk te verbeteren en processen te innoveren. Volgens Roelant voeren we de complexiteit van het zorgvraagstuk vaak aan als een reden om dan maar niets te doen. Hij laat u zien hoe u wél succesvol kunt zijn binnen de beperkingen waar de zorg mee te maken heeft, en geeft u praktische tips.
Roelant van Zevenbergen, Projectleider administratieve lasten langdurige zorg, VWS
     
12.30   Lunchbreak
     
13.30   INTERACTIEVE TUSSENEVALUATIE
   

Wat heeft u in de ochtend opgehaald aan informatie en wat heeft u nog nodig om te verbeteren?

     
13.50   Hoe kunt u complexe problemen zo simpel mogelijk oplossen?
    Kjeld Aij is een van dé praktijkdeskundigen op het gebied van lean werken in de zorgsector. Sinds een aantal jaar experimenteert hij bij het Amsterdam UMC met agile organiseren. Welke elementen van agile werken zet hij in als antwoord op complexe zorgvragen en welke verbeteringen zijn daaruit voortgekomen? Hij geeft zijn visie op agile werken, vertelt over de valkuilen die hij tegenkwam en deelt een aantal concrete lessen uit de praktijk. 
Kjeld Aij, Directeur Chirurgische en Operatieve Divisies, Amsterdam UMC. Auteur van o.a. Lean leiderschap in de praktijk en Wie vraagt wordt beter! 
     
14.40   Middagbreak
     
15.00   INTERACTIEVE WERKPLAATS: Naar een continue verbetercultuur met een ‘agile mindset’
    Na een dag vol praktijkvoorbeelden en ervaringen van hoe het wel en hoe het vooral niet moet, bent u aan zet om te gaan versimpelen, versnellen en verbeteren. In kleine, interactieve groepen werkt u onder leiding van gecertificeerde agile scrumcoaches aan een beter resultaat in uw eigen case met behulp van diverse scrumtechnieken. U ontdekt tijdens deze sessie nieuwe vormen van organiseren en creëren en leert hoe je een ‘agile mindset’ overbrengt op collega’s, stakeholders en financiers. 
Onder leiding van scrum-master Nienke van de Hoef en haar collega’s van Organize Agile
     
16.30   INTERACTIEVE EVALUATIE en netwerkborrel
     
Meld u nu aan voor het congres De zin en onzin van Agile werken in de zorg en laat u verrassen, doe inzichten op en kom experimenteren!
Lees meer +
Sprekers

Rini van Solingen

X

Rini van Solingen

Agile expert en auteur

Rini van Solingen is agile expert en auteur van diverse managementboeken over agile. Hij is deeltijdhoogleraar Global Software Engineering aan de Technische Universiteit Delft. Daar leidt hij het onderzoek en onderwijs rond wereldwijd gedistribueerde softwareteams. Ook geeft hij regelmatig college aan Universiteit Nyenrode in masterclasses en MBA’s. Tevens is Rini CTO bij Prowareness, waar hij als strategisch consultant helpt bij het succesvol doorvoeren van Agile transformaties en het bouwen van Responsive Enterprises.

Lees meer

Kjeld Aij

X

Kjeld Aij

Directeur van de Chirurgische en Operatieve Divisies bij Amsterdam UMC

Dr. Kjeld Aij is verpleegkundige en bedrijfskundige en ruim twintig jaar werkzaam in de gezondheidszorg. Sinds 2015 is hij Directeur Chirurgische en Operatieve Divisies bij Amsterdam UMC (voorheen VUmc en AMC) waar hij voorheen hoofd Anesthesiologie & Operatieve Zorg was. Hij gaf uitvoering aan diverse projecten op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid en nam onder meer het initiatief om het lean denken en werken in de operatiekamers te introduceren.

Lees meer

Petra van Zeeland

X

Petra van Zeeland

Partner bij Morgens

Petra van Zeeland is partner bij Morgens. Hiervoor was ze meer dan 14 jaar werkzaam binnen het Erasmus MC in Rotterdam. Ze heeft als adviseur en programmamanager ruime ervaring op het gebied van verandermanagement, procesverbetering en grote transformaties. Petra houdt van dynamische werkomgevingen. Haar analytisch vermogen, resultaatgerichtheid en gedrevenheid, maar met aandacht voor de mens, maken dat Petra samen met teams veranderingen weet te realiseren.

Lees meer

Nienke van de Hoef

X

Nienke van de Hoef

Executive agile coach en expert

Nienke van de Hoef is executive agile coach en expert op het gebied van agile transformaties in een non-IT omgeving. Ze is ondernemer, mede-oprichter van Organize Agile, veelgevraagd spreker en co-auteur van de boeken Scrum in actie en Agile HR. Nienke gelooft dat wendbaarheid de sleutel is tot succesvolle duurzame organisaties met tevreden klanten en blije medewerkers. Nienke adviseert en coacht management- en directieteams in het bedrijfsleven en de non-profitsector in hun rol bij agile transformaties. 

Lees meer

Fimke Wiersma

X

Fimke Wiersma

Programmamanager Havenue

Fimke Wiersma (1972) werkt al sinds haar hele carrière binnen de (rotterdamse) ziekenhuiswereld en heeft daar verschillende functies vervuld. Zo is zij begonnen in verschillende staffuncties, heeft zij als 1 van de eerste ziekenhuizen de NIAZ-accreditatie behaald. Later heeft zij verschillende managementfuncties vervuld binnen het Maasstad Ziekenhuis. Als laatste heeft zij als programmamanager een grootschalig EPD-programma geleid en in vier ziekenhuizen tegelijk Het EPD live gebracht.

Lees meer

Roelant van Zevenbergen

X

Roelant van Zevenbergen

Projectleider administratieve lasten langdurige zorg, VWS

Roelant van Zevenbergen wordt ook wel omschreven als 'Innovambtenaar’, omdat hij als projectleider met passie werkt aan een overheid die zichzelf heruitvindt als leverancier van hoogwaardige publieke diensten. Een overheid die weer aantrekkelijk wordt als werkgever. Een overheid die maatschappelijk relevante vraagstukken oppakt en ruimte leert bieden aan het vakmanschap, de talenten en de innovatiekracht van haar professionals. In deze rol stimuleert, faciliteert en begeleidt hij veranderings- en vernieuwingsprocessen van onderop.

Lees meer
Lees meer +
Prijs & Informatie
Datum en locatie: 

Vrijdag 20 september 2019

DUS (De Utrechtse Stadsvrijheid)
Sophialaan 1
3542 AR Utrecht (routebeschrijving)

Prijs en voorwaarden: 

€ 599,- per persoon (btw vrij) standaardtarief
€ 499,- per persoon (btw vrij) vroegboektarief t/m 1 juli 2019
€ 499,- per persoon (btw vrij) groepstarief vanaf 3 personen

Doelgroep
Bestuurders, managers, leidinggevenden, professionals en overige geïnteresseerden in de volgende branches en sectoren: gezondheidszorg, zorg en welzijn, publieke sector, gemeentes, politiek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

CRKBO geregistreerd
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Lees meer over de CRKBO registratie.

 

Studiebelasting
Het congres De zin en onzin van Agile werken in de zorg staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Aanmelden: 

Schrijf u gemakkelijk in via het inschrijfformulier. Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 - 638 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl.

Voor inhoudelijke vragen neemt u contact op met Hellen Dankers (Portfoliomanager) via hellen.dankers@bsl.nl.

Annuleringsvoorwaarden: 

Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken.

Lees meer +