1 februari 2018
Tweedaagse opleiding | 1 & 8 februari 2018 | Kontakt der Kontinenten, Soesterberg

Coachen in de Zelforganisatie

Hoe geeft u leiding aan zelforganiserende teams in de praktijk?

Coachen in de Zelforganisatie

Hoe geeft u leiding aan zelforganiserende teams in de praktijk?
1 februari 2018
Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
Details

DE TWEEDAAGSE OPLEIDING COACHEN IN DE ZELFORGANISATIE OP 1 EN 8 FEBRUARI IS UITVERKOCHT.
MELD U NU AAN VOOR DE VOLGENDE EDITIE OP 26 JUNI EN 3 JULI 2018. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER DEZE EDITIE.

Hoe geeft u leiding aan zelforganiserende teams in de praktijk?

Veel organisaties in de zorg en de publieke sector maken de omslag naar werken in zelforganiserende en regelvrije teams. Als manager krijgt u te maken met een nieuwe, meer coachende manier van leidinggeven.

Voorheen stuurde u op:

   ⇒ kosten
    afspraken
   ⇒ en protocollen

Nu moet u er voor zorgen dat uw teamleden:

    zelf nadenken
    beslissen
    en verantwoordelijkheid nemen

 

Jan de Vuijst
Executive coach en hoogleraar
aan de Universiteit van Tilburg 

Elise van Doorne
Organisatie- en arbeidspsycholoog
en coach

Alex Boon
Stemdocent en 
presentatietrainer

 

Paradoxaal genoeg vraagt zelforganisatie juist om meer ‘sturing’ dan voorheen

U moet uw medewerkers de weg wijzen in belangrijke thema’s zoals kwaliteit, eigen regie en vakmanschap. U moet ervoor zorgen dat hun intrinsieke motivatie positief wordt gestimuleerd. Maar hoe beïnvloedt u deze zogenaamde ‘onderstroom’ bij uw teamleden zodat zij zelf de beoogde resultaten behalen?

Dit vergt iets van de houding en gedrag van zowel u als uw medewerkers.

Tijdens de tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie krijgt u van onze gecertificeerde coaches een gedegen voorbereiding op deze nieuwe managementrol. 

 

Door middel van theorie, praktijkvoorbeelden en rollenspellen leert u:

  • Wat de fases en de valkuilen zijn van zelforganiserende teams en uw veranderde rol daarin
  • Hoe u met uw teams werkafspraken maakt en besluiten neemt
  • Met welke onderscheidende vragen u intrinsieke motivatie kunt beïnvloeden
  • Hoe u zelforganisatie en persoonlijk leiderschap van uw teamleden kunt stimuleren
  • Hoe u empatische coachingstechnieken inzet om conflicten om te buigen tot iets positiefs
 
Bekijk hier het programma van de tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie en meld u aan!
Lees meer +
Dag 1
Donderdag 1 februari 2018
Onder leiding van Jan de Vuijst (Docent leiderschap) en Elise van Doorne (Organisatie- en arbeidspsycholoog en coach)
 
09.00   Ontvangst met koffie en thee
     
09.30    Opening en uitleg van de dag
   

Het oefenen van praktijkvoorbeelden staat in deze opleiding centraal. Daarnaast krijgt u theorie, vaardigheden en technieken aangereikt die u helpen om te gaan met de belangrijkste valkuilen uit de praktijk.

    Rode draad: Hoe beïnvloedt u het gedrag van uw teamleden zodat zij de resultaten behalen
     
10.15  

Hoe voorkomt u een slechte start? Fases en onderliggende weerstand

   

In welke mate zijn uw teams zelforganiserend? Waar lopen teams in de praktijk in fases tegenaan? Moet iedere teamleider coach worden? Wat zijn pseudoteams en welke instrumenten helpen u om te gaan met onderliggende weerstanden?

   

Oefencase: U hoort uw medewerkers zeggen: ‘ik moet nu de financiën doen, ik moet nu zelfroosteren.’ Hoe krijgt u medewerkers zo ver dat ze ook wíllen ‘zelforganiseren’? Hoe houdt u medewerkers gemotiveerd om mee te gaan in het proces?

     
11.15   Koffie- en theepauze
     
11.30  

De bovenstroom: werkafspraken maken en besluiten nemen

   

Hoe ontwikkelt u een zelforganiserend team? Welke kaders moeten er zijn om het team optimaal te laten functioneren? Wie stelt de kaders en hoe? ‘Hebben we een begroting nodig? Hoe vaak vergaderen we? Hoe richten we werkoverleggen in? Wat als iemand niet goed functioneert?’

   

Oefencase: Een medewerker valt uit en uw team moet zelf de zondag inroosteren. Hoe begeleidt u het proces als niemand zich aanbiedt?

     
12.45   Lunch
     
13.45   De nieuwe rol van leidinggevende van zelforganiserende teams
   

Als manager nam u altijd de beslissingen. In een zelforganisatie doen medewerkers dat zelf. Uw rol wordt er een op afstand en u wordt coach of u stelt een coach aan. Wat betekent dit voor uw taken en rol in de praktijk? Hoe geeft u richting en stelt u grenzen? Hoe laat u het team zelf sturen? Wat moet u vasthouden en wat moet u loslaten?

   

Oefencase: Uw team mag € 10.000,- minder uit te geven dit jaar. Hoe kunt u eraan bijdragen dat uw team het budget opstelt, bewaakt en de besparingen realiseert?

     
15.00   Koffie- en theepauze
     
15.15   De onderstroom: drijfveren herkennen en het belang van empathie
   

Zorgmedewerkers kiezen bewust voor dit vak. Maar soms zijn ze inspiratie kwijt, moe of teleurgesteld. Dan helpt het om op zoek te gaan naar waarom je dit werk doet. Hoe kunt u hierbij de juiste vragen stellen en inspiratie ophalen bij uw mensen?

   

Oefencase: Sommige medewerkers zouden het liefst de hele dag spelletjes doen met cliënten, maar dat kan niet meer. Hoe zorgt u ervoor dat ook zij het oude loslaten en acceptatiegedrag vertonen van de nieuwe situatie?

     
16.30   Afsluiting, borrel en mogelijkheid om te netwerken
     
    Bekijk hier het programma van dag 2 op donderdag 8 februari.
Lees meer +
Dag 2
Donderdag 8 februari 2018
Onder leiding van Elise van Doorne (Organisatie- en arbeidspsycholoog en coach) en Alex Boon (Stemdocent en presentatietrainer)
     

09.00

 

Ontvangst met koffie en thee

     
09.30    Terugkoppeling op dag 1 en korte uiteenzetting van dag 2
   

Vandaag gaat u nog meer oefenen en leert u in kleine groepen coachende technieken die u helpen leiding te geven aan zelforganiserende teams.

     
10.00  

Essentiële vragen en gedragingen die helpen bij ‘empathisch coachen’

   

Uw medewerkers moeten zélf de juiste keuzes maken. Het gaat niet om hoe u dat doet, want trucjes werken niet. U moet wel weten wat u belangrijk vindt en dit benoemen en bevragen.

   

Rollenspel: Hoe kunt u intrinsieke motivatie beïnvloeden op basis van onderscheidende vragen? Hoe helpt feedback uw medewerkers hun eigen keuzes te maken? Wanneer staat u fouten toe en wanneer grijpt u in?

     
11.30  

Hoe zit het met uw eigen onderstroom?

   

Hoe komt u over? Hoe zit het met uw zelfreflectie? Wat vindt ù belangrijk? Wat zijn ùw drijfveren? Wat gaat u anders doen zodat het team het anders gaat doen? Wat doet u als u in uw oude patronen vervalt?

   

Rollenspel: Uw teamleden komen terug van een cliëntenvakantie en ze zijn vergeten een aangepaste woning te boeken. Ze hebben het opgelost door matrassen op de grond te leggen en hebben u niet ingelicht. Wat doet u?

     
12.30   Lunch
     
13.30   Hoe stimuleert u persoonlijk leiderschap bij uw medewerkers?
   

Krachtig persoonlijk leiderschap vraagt dat iemand bewust de leiding neemt over het inzetten van zijn of haar kwaliteiten, ze inzet wanneer dit effectief is en ze achter houdt wanneer ze niet bijdragen aan het realiseren van de doelen.

   

Rollenspel: Hoe krijgt u uw medewerkers uit de reactieve modus? Hoe kunt u medewerkers overtuigen hun eigen kwaliteiten optimaal te benutten?

     
15.15   Omgaan met conflicten en weerstand in de zelforganisatie 
   

In de zelforganisatie worden teams niet gedreven door regels, maar gaan met elkaar in discussie en met u om hun doel te bereiken. Dit kan soms leiden tot conflicten. 

   

Rollenspel: Ongelijkwaardigheid in een team kan tot scheve gezichten leiden. Wat als er bijvoorbeeld taken blijven liggen in het team omdat iedereen werk doorschuift naar de ‘specialist’? Hoe kunt u dan de geleerde technieken van het ‘empatisch coachen' inzetten om conflicten om te buigen tot iets positiefs?  

     
16.00   Opstellen actieplan voor na de tweedaagse opleiding
     
16.30   Afsluiting, borrel en mogelijkheid om te netwerken
     
Lees meer +
Sprekers

Jan de Vuijst is een van dé experts in Nederland op het gebied van leiderschap met een berg aan ervaring in management en zorg. Het beïnvloeden van mensen blijkt in de praktijk best ingewikkeld te zijn. Op een inspirerende manier gaat De Vuijst en zijn team van zorgvuldig geselecteerde coaches 2 dagen met u de diepte in. Samen met hen werkt u aan zaken als empathie, zelfreflectie en intuïtie, maar ook aan strak orde handhaven en omgaan met weerstand. Dat gebeurt in een kleine setting van maximaal 35 deelnemers waarbij u in kleine groepjes werkt aan casuïstiek en rollenspellen.

     

Jan de Vuijst Elise van Doorne Alex Boon
Lees meer +
Prijs & Informatie
Datum en locatie: 

Donderdag 1 en 8 februari 2018

Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20 
3769 AS Soesterberg (routebeschrijving)

Prijs en voorwaarden: 

€ 1.099,- per persoon (excl. btw) | Standaardprijs voor de primaire doelgroep*

Aanbieding: Congres De Zelforganisatie en Tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie
Kom nu met € 100,- korting naar zowel de tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie als naar het congres De Zelforganisatie. Actieprijs: € 1495,- voor congres en tweedaagse opleiding samen. Tijdens het congres ziet u onder meer de meest vooruitstrevende voorbeelden op het gebied van zelforganisatie. Meld u zich nu aan voor de tweedaagse en klik hier om u met korting aan te melden voor het congres Zelforganisatie: De volgende stap op 9 maart 2018.

* Primaire doelgroep: bestuurders, managers, leidinggevenden, professionals en overige geïnteresseerden in de volgende branches en sectoren: gezondheidszorg, zorg en welzijn, publieke sector, gemeentes, politiek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Twijfelt u of u tot de primaire doelgroep behoort, mail dan gerust naar Hellen Dankers (portfoliomanager) via hellen.dankers@bsl.nl. Uw aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer u niet behoort tot de primaire doelgroep, behouden wij ons het recht om contact met u op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers.

Aanmelden: 

Schrijf u gemakkelijk in via het inschrijfformulier. Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 - 638 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl.

Voor inhoudelijke vragen neemt u contact op met Hellen Dankers (Portfoliomanager) via hellen.dankers@bsl.nl.

Annuleringsvoorwaarden: 

Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. (incl. btw) aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 750,00 p.p. (excl. btw) bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. (incl. btw). Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 100,00 p.p. (excl. btw) bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p. (incl. btw). Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken. 

Lees meer +