Deze artikelen rechtstreeks in uw mailbox?
Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Academie.
Actueel
‘Luisteren vraagt om het opschorten van je oordeel’
Luisteren, écht luisteren, is een van de belangrijkste vaardigheden voor een leidinggevende, zegt ethica Frouk Weidema. En ja: het vergt veel discipline. ‘Een goede …
Lees verder‘Je bindt mensen door te durven loslaten’
Organisatiepsycholoog Aukje Nauta ziet dat schaamte medewerkers vaak tegenhoudt om te vertellen wat ze echt graag willen. Maar hoe voer je dan een echt openhartig gesprek? …
Lees verder‘Soms is het beste wat je kunt doen, afscheid nemen’
Meer dan dertig jaar onderwijservaring, meerdere bestsellers waaronder Super School en Code Rood, en het succesvolle tv-programma Dream School. Eric van ’t Zelfde was de …
Lees verder‘We mogen meer DuoLingo-denken op de werkvloer’
Haar boek ‘Als alle breinen werken’ staat op de shortlist van Managementboek van het jaar. Niet verwonderlijk, want steeds duidelijker wordt dat de werkomgeving nog te …
Lees verderZo werkt jouw team net zo geolied als een Formule 1-team
Of je nu fan bent van de autosport of niet: van de formule 1 kan elke leidinggevende iets opsteken. Neurowetenschapper en neuropsycholoog Marcia Goddard helpt teams om …
Lees verder‘Een doel bepaalt de koers die je wilt varen’
Nergens wordt ‘eigenaarschap’ zo concreet als in de topsport. Want je kunt alleen op het hoogste niveau komen en blijven als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen …
Lees verder'Kan elke leider een inclusieve leider zijn?'
Veel organisaties dragen uit dat ze voor diversiteit en inclusie zijn. Maar we zijn pas echt goed op weg als we ook ongemakkelijke gesprekken en zelfreflectie niet langer uit …
Lees verder‘Een goede leidinggevende is er voor iedereen, ongeacht achtergrond of culturele bagage’
Wat betekent ‘inclusief leiderschap’? Volgens Henk Jan Kamsteeg in de eerste plaats dat je als leidinggevende open staat voor álle anderen – niet alleen voor mensen …
Lees verder‘Je moet als organisatie niet vóór, maar mét die jonge generatie denken’
Veel organisaties vergrijzen de komende decennia, waarschuwt generatie-expert Aart Bontekoning. Als we vastgelopen patronen en structuren willen vernieuwen, zullen we de …
Lees verder‘Luisteren gaat om de beleving dat iemand zich gezien en begrepen voelt’
Goed luisteren is helemaal niet moeilijk, zegt Harry van de Pol. Het probleem is dat we soms onszelf in de weg zitten, en niet open staan voor wat er leeft onder de …
Lees verder‘Waar jongeren energie van krijgen, krijgt de hele organisatie energie van’
Hoe ga je als leidinggevende om met generatieverschillen op de werkvloer? Volgens generatie-expert Kim Jansen begint het met begrip voor medewerkers die ‘anders in de …
Lees verder‘Bij onderhandelingen moet je je ego opzij zetten’
In gesprek gaan met iemand die je sympathiek vindt is niet zo moeilijk. Maar hoe onderhandel je als er spanning op staat? “Het gaat altijd om de vraag: hoe blijf je in …
Lees verder‘Vecht niet tegen verandering, maar voor verbetering’
Zorgtechnologie is een van de oplossingen die de zorg toegankelijk en betaalbaar kan houden. Maar dan moeten medewerkers wel met die technologie kunnen én willen werken, …
Lees verder‘Kijk waar jouw wendbaarheidswiel hapert of juist goed draait’
De maatschappij verandert voortdurend. Sommige ontwikkelingen zijn te voorspellen, maar we kunnen ook overvallen worden. Hoe wendbaar is de organisatie dan? Strategisch …
Lees verder‘Vasthouden aan oude overtuigingen kan (je) groei belemmeren’.
Het moet anders. Wat voel jij bij het lezen van deze drie woorden? Ben je benieuwd naar wat er anders kan, en hoe, en met wie? Of denk je: nee he, wat moet er nou weer …
Lees verder‘Je kunt bias niet uit mensen halen, maar mensen wel uit bias’
Onbewuste denkpatronen zijn ontzettend nuttig. Ze helpen professionals om dagelijks talloze beslissingen te maken. Maar daarin schuilt ook het addertje onder het gras, …
Lees verder‘Het is heel gezond dat jonge mensen hun grenzen bewaken’
Accepteer als leidinggevende dat jonge medewerkers een andere mentaliteit hebben, zegt generatie-expert Thijs Launspach. Als je er mee om leert gaan, kun je misschien zelfs …
Lees verder"Je moet zorgen dat generaties elkaars kwaliteiten omarmen."
Het is misschien niet altijd makkelijk om de zogenaamd ‘lastige’ Generatie Z te managen op de werkvloer. Maar het kan ook de katalysator zijn van veranderingen waar …
Lees verder‘Het is eng om te vragen: “Wat bedoelde je precies?”’
Hoe doorbreek je het ‘teamgedoe’? Onder andere door het stellen van goede vragen, zegt executive teamcoach Donatus Thöne. ‘Het is jammer dat mensen vaak denken dat ze …
Lees verderMini college over adaptief leiderschap
Adaptief leiderschap. Wat betekent dat nou eigenlijk? Hoogleraar Rini van Solingen geeft een krachtige uitleg in de vorm van een inspirerend mini-college.
Bekijk de video‘In de keuken ben je altijd bezig met de vraag: wat is goed en wat kan beter?
Van het internationale bedrijfsleven naar de keuken is niet de meest gebruikelijke carrièrestap. Maar er zijn verrassend veel overeenkomsten tussen leiding geven in een …
Lees verder‘Als je “moet praten”, heb je vaak al een probleem’
Het leiden van een orkest is niet wezenlijk anders dan het leiden van een team, denkt dirigent Jules van Hessen. In beide gevallen moet je héél goed kunnen luisteren, en …
Lees verder‘We worden blij van samenwerken, maar we vinden het ook ingewikkeld’
Waarom functioneren teams vaak zo gebrekkig? Volgens Sayma Kuipers zijn we als serieuze professionals onze onbevangenheid kwijtgeraakt. ‘Je moet elkaar gewoon opzoeken.’
Lees verder‘Waarom we meer moeten praten over samenwerking’
Hoe haal je alles uit je team? Vooral door de groep te zien als een geheel, en niet als een verzameling individuen, zegt Bregje Spijkerman. ‘Het gaat om de vraag: wie zijn …
Lees verder‘Ik maak leidinggevenden bewust van hun eigen gedrag’
Leiding geven aan een team is spannend. Je moet motiveren, aanspreken, confronteren, en al die intermenselijke vaardigheden zijn niet vanzelfsprekend. Bij de tweedaagse …
Lees verder‘Ik ben van de afdeling life skills’
Als leidinggevende kun je het werkgeluk van je medewerkers vergroten, weet geluksexpert Patrick van Hees. Dat is niet alleen goed voor professionals zelf, maar ook voor de …
Lees verderVragen vanuit oprechte nieuwsgierigheid
Het startpunt van een goed gesprek is vaak een goede vraag, die uitnodigt tot reflectie, zegt filosoof Kristof van Rossem. Bij de ‘socratische gespreksvoering’ leren …
Lees verder'Wees je altijd bewust hoe besmettelijk leiderschapsgedrag is'
In de begeleiding van teams, of het nu zeilteams of boardrooms zijn, valt het organisatiepsycholoog Anje-Marijcke op dat als het spannend is er teruggevallen wordt in …
Lees verderAI: eerst kijken naar het probleem, dan naar de oplossing
Dat Artificial Intelligence ook in de zorg een steeds belangrijker rol zal spelen staat wel vast. Maar kan AI de zorg ook efficiënter maken?
Lees verder‘Gedragsverandering begint bij de mens achter de professional’
Hoe bevorder je als leidinggevende ‘gewenst’ gedrag? Ga het gesprek aan, en maak gebruik van de laatste wetenschappelijke inzichten, zegt specialist in gedragsverandering …
Lees verderWaarom pushen niet werkt, en verbinding maken wél
Medewerkers overtuigen of overhalen werkt vaak alleen maar weerstand in de hand, weet Genieke Hertoghs. Om iedereen mee te krijgen in een verandertraject, moet je mensen …
Lees verder‘Gedragsverandering begint bij de mens achter de professional’
Een betere wereld begint in je hoofd, zegt Wouter de Jong. Met zijn ‘sportschool voor de geest’ traint hij professionals om mentaal fit te zijn en te blijven. “Het gaat …
Lees verder‘Een duidelijke structuur biedt ruimte voor avontuur’
Leidinggevenden in organisaties kunnen heel wat leren van de topsport, denkt hockeycoach Marc Lammers. Bijvoorbeeld als het gaat over het maken van afspraken, of presteren …
Lees verderWat je aan Bert en Ernie hebt bij het stimuleren van creativiteit
Voor het bedenken van nieuwe concepten, originele oplossingen of innovatieve werkwijzen is één element cruciaal: creativiteit van je medewerker.
Lees verder'Een goede leider maakt het onzichtbare zichtbaar'
‘Verbinding maken’ is de sleutel tot duurzaam succes, zegt Jakob van Wielink. Maar daarvoor moet een leider zich kwetsbaar kunnen opstellen, en verhalen delen. “In een …
Lees verderHoe échte verhalen de druk van de ketel halen
Veel professionals lopen tegen hun grenzen aan, en hebben geen tijd meer om ‘op verhaal’ te komen. Maar zijn we druk, of doen we druk? vraagt bijzonder hoogleraar …
Lees verder‘Voorspelbaarheid is het fundament van een vertrouwenscultuur’
Hoe bouw je in tijden van hoge werkdruk, personeelstekort en onzekerheid over de toekomst aan een ‘cultuur van vertrouwen’? Auteur en vertrouwensexpert Pauline Voortman …
Lees verder‘Om teamflow te behouden, moet je er uit kunnen stappen’
Teamflow is minder ongrijpbaar dan het misschien lijkt, zegt onderzoeker Jef van den Hout. Met de juiste voorwaarden kun je een klimaat scheppen waarin werkgeluk en …
Lees verder‘Bied mensen de ruimte om het beste van zichzelf te laten zien’
Gelukkig zijn in je werk is in wezen een kwestie van niet ‘moeten’ maar ‘willen’, denkt organisatieveranderaar Arjen Banach. Creëer een werkomgeving waar mensen …
Lees verder‘Werkgeluk is een gedeelde verantwoordelijkheid’
Dat gelukkige medewerkers meestal ook productieve medewerkers zijn, spreekt bijna voor zich. Maar hoe kun je als organisatie het werkgeluk van je mensen positief …
Lees verder‘Omgaan met verandering begint met de juiste randvoorwaarden’
Druk, drukker, drukst: in de zorg is de werkdruk hoog. Tegelijkertijd vragen uitdagingen als meer patiënten en minder zorgmedewerkers om anders werken, innovaties en …
Lees verder‘Dat iedereen zich gehoord voelt, betekent niet dat iedereen zijn zin krijgt’
Het tegengeluid laten horen. De wijsheid van de minderheid meenemen. Of een niet-alledaags perspectief toevoegen: Mireille Ollivieira, trainer van het jaar 2021-2022, laat in …
Lees verder‘De lastigste taak is je eigen gedrag veranderen’
Vertrekken veel jonge, talentvolle medewerkers binnen een jaar? Of is de leidinggevende altijd tot ’s avonds in de weer en vaak moe of ziek? Dan is de kans groot dat …
Lees verder‘Gedoe in je team? Ontrafel de ondermijnende patronen’
Mopperende medewerkers, taken die niet opgepakt worden of frictie in de samenwerking. Dan is de grootste valkuil waar de manager in kan trappen, deze zaken op individueel …
Lees verder‘Cultuurverandering lukt alleen vanuit een positieve insteek’
Het gaat niet goed en het moet anders. Vaak worden veranderingen vanuit die gedachte ingezet. Zonde, want een positieve aanpak levert veel meer succes op, merkt Karen …
Lees verder‘Voor psychologische veiligheid moet je menselijke vaardigheden “aanzetten”’
In een gezonde organisatie durven medewerkers ideeën te opperen, de baas tegen te spreken en fouten te maken. Maar dat kan pas als de werkvloer ook écht een veilige plek …
Lees verder‘Juist in deze arbeidsmarkt kun je werken aan cultuur’
Vage termen en missies? Daar hebben medewerkers het veel te druk voor. Als je de cultuur in de organisatie wilt veranderen, heeft leiderschapsexpert en gedragswetenschapper …
Lees verder‘Bewustwording van je impact als leider is de eerste stap’
Met zijn jarenlange ervaring in zowel kleedkamer als bestuurskamer heeft oud-profvoetballer Jan van Halst een heel eigen kijk op teamontwikkeling en leiderschap. Er zijn veel …
Lees verderWat doe je aan regeldruk? Vraag het aan de werkvloer!
Hoe weet je of een regel noodzakelijk is of juist overbodig? En hoe ga je om met regels waar je niets aan kunt veranderen, omdat ze van buitenaf worden opgelegd? …
Lees verder‘De sleutel van storylistening ligt op het niveau van de teamleiders’
Storylistening is voor leidinggevenden een onmisbare tool, zegt Annet Scheringa. En juist op het niveau van teamleiders ligt de sleutel tot daadwerkelijke verandering en …
Lees verderDe armoede van onze welvaart
Als jonge zorgverlener doet het Teun Toebes pijn om te ervaren dat de geldstromen en wat we er in Nederland mee doen, afleiden om wie het werkelijk gaat.
Lees verderEigenaarschap: minder ongrijpbaar dan het lijkt
Eigenaarschap is een begrip dat ons fascineert, maar dat tegelijkertijd vaak ongrijpbaar lijkt. Hoogleraar Manon Ruijters ging daarom op onderzoek uit. Ze ontwikkelde een …
Lees verderErik Scherder: ‘Routine is dodelijk voor de mentale fitheid’
Hoe zorg je er in tijden van personeelskrapte en hoog ziekteverzuim voor dat medewerkers mentaal fit zijn en blijven? De bevlogen professor Erik Scherder deelt zijn inzichten.
Lees verder‘Mensen voelen zich erkend als ze hun verhaal mogen doen’
Opgeschud door de recente coronacrisis hebben veel zorginstellingen grote moeite om de eenheid van hun organisatie te bewaken. Overvraagde medewerkers hebben behoefte aan een …
Lees verderRuimte maken in de bovenkamer
Veel professionals kampen met geestelijke overbelasting door stress en overprikkeling. Breinexpert Boris Konrad leert ze om hun geest weer onder controle te krijgen.
Lees verder‘Verwar talenten niet met de beste zijn in iets’
Iedereen heeft bakken talent. Als je dat benoemt, krijgt iemand een beter zelfbeeld en meer kansen op een mooie toekomst. Luk Dewulf is pionier van het talent-denken.
Lees verder‘Geniale inval nodig? Neem even pauze’
Wat hebben goede voornemens, nieuwe projectplannen en organisatieveranderingen met elkaar gemeen? Ze vragen om gedragsverandering.
Lees verder‘Het zorgsysteem staat onder onhoudbare spanning’
De coronacrisis heeft de zorg op scherp gezet. Maar het systeem van zorg staat al veel langer onder druk, denkt spreker en therapeut Mia Wessels.
Lees verder‘Gevoelde urgentie is het geheim van échte verandering’
Leidinggevenden spelen een cruciale rol in een veranderproces. Maar dan moeten zij wel oog hebben voor hun eigen ‘onbewuste patronen’, weet de ervaren veranderkundige …
Lees verderWaarom stoppen soms beter is dan doorgaan
In een gezonde organisatie durven medewerkers ideeën te opperen, de baas tegen te spreken en fouten te maken. Maar dat kan pas als de werkvloer ook écht een veilige plek …
Lees verder‘De kans dat ideeën aanslaan wordt een stuk groter als je meedenkt met anderen’
Hoe zet je creatieve ideeën om in een praktisch, uitvoerbaar veranderingsprogramma? Volgens Jeroen Busscher is ‘co-creatie’ de sleutel.
Lees verder‘Het team is de hoeksteen van een plezierige werkomgeving’
Wat maakt zorgprofessionals gelukkig in hun werk en wat kan de cultuur in een organisatie daaraan bijdragen? Volgens Marcel Levi zit het vaak in de kleine dingen.
Lees verder‘Aandacht geven gaat veel verder dan alleen maar productiever zijn’
Als ‘breinexpert’, auteur van bestsellers en veelgevraagd spreker heeft Mark Tigchelaar inmiddels een klein imperium opgebouwd met zijn Focus Academy. Hij geeft 5 tips …
Lees verderBouw geen hekken, maar een drinkplaats
Rigide vasthouden aan protocollen en regels is contraproductief. Dat zegt hoogleraar Bas Kodden. Durf daarover het gesprek aan te gaan in de organisatie.
Lees verder‘Traditioneel leidinggeven doe ik allang niet meer’
Zegt Johan de Jager, gemeentesecretaris van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Ondanks allerlei vernieuwende initiatieven leven in veel organisaties nog altijd starre …
Lees verderWalter Faaij: ‘Een organisatiecultuur heeft altijd een interne logica’
Corporate antropoloog Walter Faaij bestudeert organisaties zoals hij een ver en vreemd volk zou bestuderen. Want als je een cultuurverandering wil binnen een bedrijf, moet je …
Lees verderAndré Wierdsma: ‘Leiderschap is waarde creëren voor anderen’
“Er wordt de laatste jaren veel over leiderschap gesproken, maar niet altijd op een zinvolle manier. Leiderschap is goed, management is fout, dat is vaak de teneur."
Lees verder'Leidinggevenden moeten hun energie anders gebruiken'
Hoe krijg je je mensen in beweging? Geef in ieder geval niet het slechte voorbeeld door nóg harder te werken, zegt organisatieadviseur en coach Martine Veeger.
Lees verder'Bereid je mensen bij een verandering voor op het onverwachte'
Voor een verandertraject heb je geen superman nodig die de hele organisatie wel even op sleeptouw neemt. Je moet die reis samen maken, betoogt hoogleraar en veranderkundige …
Lees verder‘Nieuwe inzichten ontstaan vaak als het een beetje schuurt’
Tijdens een veranderingstraject strijden verstand en gevoel vaak om voorrang bij de medewerkers. Maar voor de succesvolle verandering van een organisatie heb je hart én …
Lees verderKevin Weijers: “Om sprongen te kunnen maken, is het nodig om nieuwsgierig te zijn.”
Masterclass Seminar AndersKevin Weijers is Chief Exploration Officer en één van de topsprekers van Seminar Anders. Meer weten over dit seminar? Bekijk het programma.
Lees verderWe mogen weer!
Live kennis opdoen en geïnspireerd raken. Daar kijkt u toch zeker ook weer naar uit? Het mag weer. En De Academie is er klaar voor.
Bekijk de videoElke Geraerts: ‘Goed voor je brein zorgen voorkomt burn-out’
Mensen in beweging krijgen richting meer vitaliteit en veerkracht, dat is de missie van Elke Geraerts, doctor in de psychologie. Volgens haar komt de toename van burn-outs …
Lees verder‘Weerstand is waardevol’
Waarom bieden medewerkers weerstand tegen verandering? Waarom is het zo lastig om de energie van een veranderproces vast te houden? Meer inzicht in de menselijke aard is …
Lees verder‘Coachend leiderschap krijgt een heel nieuwe invulling’
Corona brengt werk- en teamprocessen in een stroomversnelling. Hoe kan de coachend manager daar op aanhaken? Consultant en auteur Jeroen Busscher voorspelt dat managers een …
Lees verderWouter Hart over Anders Vasthouden
Veel organisaties zijn bezig met de zoektocht naar het werken vanuit de bedoeling. Dit vraagt om een andere manier van werken. In de praktijk is dat nog niet zo gemakkelijk. …
Bekijk de videoHoe moedig bent u als het er echt op aankomt?
Veel leiders kunnen er nog meer uithalen als ze meer moed vertonen.” Dat is de stellige overtuiging van Andor de Rooy, auteur van het boek ‘Moed’. Over gedurfd …
Lees verderJitske Kramer: ‘Deze crisis leert ons hoe belangrijk direct contact is’
Hoe versterk je teams als de menselijke interactie voor een groot deel wegvalt, en persoonlijk contact schaars wordt? En hoe zal Covid-19 de manier waarop we in de toekomst …
Lees verder‘Cultuurverandering heeft een prijs, maar levert altijd meer op’
Corona heeft een grote impact op hoe we werken. En daarmee ook op de organisatiecultuur. Daarom is het juist nu belangrijk daar aandacht voor te hebben, vindt Karen Reichert …
Lees verder‘Het Rijnlands model is geen methode, het is een filosofie’
Is het Rijnlands model houdbaar voor een zorginstelling als er een wereldwijde pandemie uitbreekt? Wat gebeurt er met ‘eigenaarschap’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ …
Lees verderHet Nieuwe Denken: dit kun je ermee
Deze tijd vraagt meer dan ooit om buiten de gebaande paden te denken. Met de methode het Nieuwe Denken is creatief denken te stimuleren. Maar wat houdt dit concept precies …
Lees verder3 tips om positief leiding te geven
In deze dynamische tijd hebben managers en bestuurders niet alleen authenticiteit en diverse leiderschapsstijlen nodig, maar juist signatuur om positief leiding te geven. Hoe …
Lees verder‘Mensen hoeven helemaal niet te veranderen’
Hoe stimuleer je het proces van zelforganisatie? Door het niet groter te maken dan het is, zegt ervaringsdeskundige Alexander Berkhoff. Mensen moeten simpelweg weer aanleren …
Lees verderMet neuromarketing help je mensen keuzes maken
Hoe krijg je een team in beweging? Hoe ‘stuur’ je mensen zodat ze de juiste keuzes maken? Gebruik de kennis van het brein om anderen te beïnvloeden.
Lees verderJuist deze tijd biedt kansen voor verbinding en verbetering
Natuurlijk volg je in je werk de procedures en regels. Maar doe je dat omdat het zo hoort, of omdat het je patiënt of de organisatie verder helpt?
Lees verderDoen brengt je denken verder
Hoe maak je uitvoerbare plannen voor complexe vraagstukken of abstracte uitdagingen die ook nog aansluiten op de behoefte van de doelgroep? Trainer Cor Noltee laat in de …
Lees verderWat je zegt, ben je zelf
Waarom zeggen we niet wat we bedoelen? En waarom is het zo belangrijk dat we een zuivere dialoog voeren? Ethicus Frouk Weidema traint organisaties in ‘schoonspreken’ en …
Lees verderMenselijke interactie is de basis voor onderling vertrouwen
Patrick van Veen: 'organisaties kunnen heel wat leren van chimpansee-gemeenschappen. Niet aleen vanwege de vele overeenkomsten tussen mensen en apen, maar juist ook vanwege …
Lees verderWaarom we niet zeggen wat we vinden… en wat we daar aan kunnen doen
Een blog van Jan Hille Noordhof, organisatieadviseur en auteur van het boek ‘Waarom zeggen we niet wat we vinden?’ Je hoort wel eens dat Engelsen te beleefd zijn om …
Lees verder6 tips van Mark Tigchelaar om beter te focussen als je thuiswerkt
Een dagje thuiswerken was ooit een welkome afwisseling in de werkweek. Maar nu het voor velen de norm is, blijkt het soms lastig om geconcentreerd en gemotiveerd te blijven. …
Lees verderWouter Hart: 'We moeten ons denkmodel nog veranderen'
We weten inmiddels wel dat we als organisatie anders moeten handelen. Minder hiërarchisch, flexibeler en wendbaarder. Maar, ons denken is nog niet veranderd.
Lees verderKim Spinder: 'Iedereen moet kunnen innoveren'
Medewerkers hebben vaak goede innovatieve ideeën. Maar het is volgens innovatiepiraat Kim Spinder vaak middle management dat vernieuwing tegengaat.
Lees verderJitske Kramer: 'Nu kans om samenleving anders in te richten'
De coronacrisis als collectieve culture shock. Dat is hoe cultureel antropoloog Jitske Kramer bij voorkeur naar deze bizarre tijd kijkt
Lees verderTjip de Jong: 'Veranderen is verschrikkelijk moeilijk'
Iedereen heeft de mond vol van de noodzaak om te veranderen en te innoveren. Maar in de praktijk geven managers vaak te weinig ruimte aan innovatieprocessen, aan leren, aldus …
Lees verderGabriël Anthonio: 'Top-down leiderschap werkt niet'
Kwaliteit in het contact en je kwetsbaar opstellen zijn de ingrediënten voor leiderschap met impact. Bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap Gabriël Anthonio, …
Lees verderEdith Bosch: 'Als je spanning toelaat, maak je het niet groter dan het is'
Hoe help je als individu het team om samen tot prestaties te komen? Hoe ga je om met druk en stress, en waar ligt de grens tussen gezonde en ongezonde spanning? Niemand …
Lees verderWat doet een logopedist bij een managementopleiding?
Logopedist en stem- en spraakcoach Alex Boon laat managers die hun team moeten toespreken reflecteren op wat ze doen. ‘Mensen spreken en gedragen zich vaak volgens allerlei …
Lees verder“Heb je even?” Enig idee wat dit zinnetje bij iemand teweegbrengt?
Zelf zult u niet snel schrikken van een confronterende boodschap aan uw medewerker; u weet immers wat u gaat zeggen. De ander weet dit niet. Alleen al dát u iets meedeelt …
Lees verder‘Maak het probleem zo concreet dat je er een foto van kunt maken’
Rick van Baaren is hoogleraar gedragsverandering aan de Radboud Universiteit. Met het begeleiden en adviseren van bedrijven en organisaties slaat hij de brug tussen …
Lees verder‘Empathie is de motor van innovatie’
Nergens is innovatie zo hard nodig als in de zorg, ziet Jeff Gaspersz, hoogleraar Innovatie aan Nyenrode Business Universiteit. “Kansen voor groei ontdek je met je hart en …
Lees verderDe 6 V’s van Leidinggeven op afstand
Leidinggeven op afstand vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap. In plaats van zichzoals bij de traditionele manier van leidinggeven – vooral op de uit te voeren taak te …
Lees verderPraktische tips van corporate antropoloog Jitske Kramer
Hoe versterk je teams en organisaties als de menselijke interactie voor een groot deel wegvalt, en persoonlijk contact schaars wordt? Jitske Kramer, corporate antropoloog en …
Lees verder‘In een crisis is perspectief bieden cruciaal’
We kunnen niet om het onderwerp heen: hoe zal covid-19 de manier waarop we in de toekomst samenwerken beïnvloeden? Jan de Vuijst, bestuursadviseur, executive coach en …
Lees verderAanspreken op 1,5 meter; hoe dan?
Elkaar aanspreken op gedrag is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Het is volkomen tegennatuurlijk. Wij mensen willen bij de groep horen, empathisch overkomen, de ander geen …
Lees verderMark Mieras: "Onze hersenen willen altijd leren…"
“Ik ken een hele leuke docent wiskunde die elk jaar na de zomervakantie met zware schoenen terugkeert naar school. Twee dagen later is er steevast het berichtje in mijn …
Lees verderIk vond het heerlijk om na al die weken lockdown er weer 'uit' te mogen.
De Academie heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown. Er is hard gewerkt om voor u coronaproof masterclasses en seminars neer te zetten.
Lees verderZelforganisatie: 'Vertel me nog even waar ik aan toe ben'
Jarenlang hebben we een beroep gedaan op ratio, maar in de praktijk blijkt dat intuïtie minstens net zo belangrijk is, vertelt Jan de Vuijst.
Bekijk de videoNeuroleiderschap: Geheimen over ons brein
Neurowetenschap heeft hele waardevolle informatie die meer dan ooit relevant is op de werkvloer.
Bekijk de video